15 lege med sanserne
Del
Børn oplever verden gennem deres sanser, og ved at lege med sanserne kan vi styrke deres udvikling på en sjov og lærerig måde. Sanselege hjælper med at forbedre motorik, koncentration, nysgerrighed og forståelse for omgivelserne. Her får du 15 sjove lege, der stimulerer børns sanser.
1. Følekassen – gæt hvad du rører
Fyld en kasse med forskellige genstande som en fjer, en svamp, en træklods, en skuresvamp eller en blød bold. Lad barnet stikke hånden i kassen og uden at kigge forsøge at gætte, hvad det rører ved.

2. Smagstest – udforsk smagssansen
Præsenter barnet for en række smagsoplevelser som sødt (honning), surt (citron), salt (chips) og bittert (mørk chokolade). Lad barnet smage på ingredienserne med lukkede øjne og gætte, hvad de er.
I temabogen "leg, læring og krea om sanser", kan du lære og lege meget mere med smagssansen og alle de andre sanser.
3. Duftbøtter – hvad kan du lugte?
Lav små bøtter med forskellige dufte, fx kaffe, kanel, mynte, lavendel eller appelsinskal. Barnet skal dufte til dem og prøve at gætte, hvad det er. Du kan f.eks. bruge gamle krydderibøtter, syltetøjsglas eller andre små æsker. Drys blot en lille smule krydderi i bøtterne og ryst dem lidt - der skal ikke særlig meget krydderi til, før de kan duftes.
4. Sansesti – oplev verden med fødderne
Lav en sti med forskellige underlag såsom græs, sand, sten, bobleplast, skum og stof. Lad barnet gå barfodet hen over stien og beskrive, hvordan det føles. Du kan lave sansestien ved at lave dine egne trædesten, hvor du limer forskellige genstande på papstykker - eller du kan fylde baljer med forskellige ting, som børnene skal træde ned i.
Større børn kan gå med bind for øjnene og forsøge at gætte hvad de træder på. For de yngre børn, vil oplevelsen af alle de forskellige ting være nok sanse-stimulation.
5. Skattejagt med synet – find farver og former
Giv barnet en liste med ting i bestemte farver eller former, som det skal finde enten indenfor eller udenfor. Det kan fx være "noget rundt og blåt" eller "noget firkantet og grønt".
6. Lyt og gæt – hvor kommer lyden fra?
Gå en tur i naturen eller byen og lyt til omgivelserne. Kan barnet høre fuglesang, biler, vinden eller fodtrin? Tal om, hvor lydene kommer fra, og hvad de betyder. Du kan også bruge høre-skattejagten fra naturbingo-samlingen.
7. Sansemaling – kunst med fingrene
Brug fingermaling eller hjemmelavet sansemaling med yoghurt og frugtfarve. Lad barnet male med fingrene og opleve teksturen af farverne på hænderne.
8. Varmt og koldt – sans temperaturen
Giv barnet forskellige genstande med forskellige temperaturer, fx en isterning, en lun vaskeklud eller en skål med lunkent vand. Lad dem mærke forskellen og beskrive, hvordan det føles.
9. Musik og bevægelse – dans med sanserne
Sæt forskellig musik på – hurtig, langsom, klassisk, trommerytmer – og lad barnet bevæge sig efter musikken. De kan danse frit eller efter en bestemt rytme. Du kan læse mere om sanser og bevægelse lige her.
10. Skjulte lyde – gætteleg med hverdagslyde
Optag forskellige lyde fra hverdagen, fx en knirkende dør, en rindende vandhane eller en summende telefon. Spil lydene for barnet, og lad dem gætte, hvad det er.
11. Lys og skygger – leg med lommelygte
I et mørkt rum kan barnet eksperimentere med en lommelygte og se, hvordan skygger bevæger sig og ændrer form. De kan lave skyggeteater med deres hænder eller genstande.

12. Lav dine egne instrumenter
Brug ting fra hjemmet til at lave enkle instrumenter – fx ris i en plastikflaske som maracas eller en kasse som tromme. Lad barnet eksperimentere med forskellige lyde. Se mere om hvordan du kan eksperimenter med høresansen i "leg, læring og krea om sanser"
13. Blindeleg – find vej uden synet
Bind et tørklæde for barnets øjne og lav en forhindringsbane med puder, stole eller kasser. Barnet skal føle sig frem og finde vej.
14. Bageleg – ælt, duft og smag
Bag boller eller småkager sammen med barnet, så de får lov til at ælte dejen, dufte til ingredienserne og smage på det færdige resultat. Generelt er alt madlavning en god anledning til at få gang i sanserne. Smag på maden undervejs, duft til maden, mærk maden og snak om forskellige farver.
15. Bobleleg – sjov med sæbebobler
Alle elsker sæbebobler; lav sæbebobler i forskellige størrelser og lad barnet fange dem, prøve at blæse store bobler eller se, hvordan de bevæger sig i vinden.
At lege med sanserne giver børn en sjov og lærerig oplevelse, hvor de bliver mere opmærksomme på deres omgivelser. Sanselege er lette at lave og kræver ofte kun ting, du allerede har derhjemme. Prøv nogle af disse lege og se, hvordan de stimulerer dit barns nysgerrighed og sanser.
Du kan også introducerer dit barn til sanselege - få inspiration og opskriften i bogen "sanselege".
Hvis du er nysgerrig på at vide mere om de 5 sanser for børn, så finder du her en guide til sansernes verden.