Indlægget kan indeholde reklame

Følesansen

Følesansen er en af  de 5 sanser for børn, når de udforsker verden omkring dem. Gennem følesansen lærer børn at forstå og bearbejde information om teksturer, temperaturer, tryk og bevægelser. I denne guide dykker vi ned i, hvordan følesansen fungerer, hvorfor den er vigtig, og hvordan du kan stimulere dit barns følesans gennem sjove aktiviteter og lege.

Hvad er følesansen?

Følesansen, også kendt som den taktile sans, er den sans, vi bruger til at registrere berøring, tryk, vibration, varme, kulde og smerte. Denne sans er aktiv gennem huden, som er kroppens største organ, og sender signaler til hjernen, der fortolker, hvad vi mærker. For børn er følesansen essentiel for at forstå deres omgivelser, udvikle motoriske færdigheder og føle sig trygge.

Følesansen består ikke kun af overfladisk berøring, men inkluderer også dybere tryk og bevægelse, som hjælper børn med at forstå, hvor deres kroppe er i rummet (den proprioceptive sans). Derfor er aktiviteter, der stimulerer både overflade- og dybdesansen, vigtige for barnets udvikling. Du kan læse mere om sanser og bevægelse her

Hvorfor er følesansen vigtig for børn?

Følesansen spiller en central rolle i barnets udvikling og læring. Den hjælper børn med at navigere i deres omgivelser og udvikle en forståelse for forskellige materialer og teksturer. Når børn leger med forskellige teksturer og materialer, lærer de også om årsag og virkning; f.eks. hvordan vand føles koldt og vådt eller hvordan sand kan være tørt eller fugtigt.

En veludviklet følesans understøtter også barnets fin- og grovmotorik. Når børn eksempelvis former modellervoks, samler små genstande eller klatrer, styrker de deres muskelkontrol og koordination. Derudover hjælper følesansen med at udvikle barnets sociale og emotionelle kompetencer, fordi berøring kan være en kilde til tryghed og komfort.

Hvis følesansen ikke stimuleres tilstrækkeligt, kan det føre til sanseintegrationsudfordringer, hvor barnet kan blive enten overfølsomt eller underfølsomt over for berøring. Derfor er det vigtigt at give børn masser af muligheder for at udforske og opleve forskellige former for berøring i trygge rammer.

10 sjove aktiviteter, der stimulerer følesansen

Den store sanse-pakke

1. Sandkasseleg

Lad barnet lege i en sandkasse, hvor de kan mærke den bløde, kornede struktur af sandet. De kan bygge sandslotte, grave eller blot lade sandet løbe gennem fingrene. Prøv at variere legen ved at tilføje vand og observer, hvordan teksturen ændrer sig. 
Børnene kan også lege med magisk sand / kinetisk sand - eller I kan lave jeres egen legesand. 

2. Vandlege

Fyld en balje med vand og tilføj forskellige genstande som svampe, sten og legetøj. Lad barnet mærke, hvordan de forskellige materialer føles våde, kolde eller bløde. Vandlege stimulerer både følesansen og giver mulighed for leg og læring.

3. Skumlege

Leg med barberskum eller sæbeskum, hvor barnet kan tegne mønstre med fingrene. Skum er blødt og sjovt at lege med og giver en anderledes sanseoplevelse. Tilføj evt. farver for at gøre legen mere visuel og spændende.
Legen er perfekt til brusekabinen, hvor det er nemt at vaske det hele af bagefter. Lad evt. børnene lege i badetøj. 

4. Teksturjagt

Gå på jagt i naturen efter forskellige teksturer. Mærk på bark, blade, sten og blomster. Tal med barnet om, hvordan de forskellige ting føles – ru, glatte, bløde eller hårde. Dette styrker barnets sproglige udvikling og forståelse for naturens mangfoldighed.

5. Sansepose

Fyld en pose med forskellige genstande som fjer, bolde, skumfigurer og små sten. Lad barnet stikke hånden i posen og gætte, hvad de rører ved. Det styrker følesansen og barnets evne til at identificere genstande gennem berøring.

Påskeleg med modellervoks - print

6. Lermodeling

Lad barnet lege med modellervoks eller ler. At forme og trykke i materialet hjælper med at styrke musklerne i hænderne og stimulerer følesansen. Det er også en kreativ aktivitet, hvor barnet kan skabe figurer og mønstre.

Find opskriften på en dejlig blød og nem modellervoks lige her.

7. Bløde og hårde ting

Lav en aktivitet, hvor barnet skal sortere ting efter, om de føles bløde eller hårde. Det kan være bamser, klodser, sten, vat eller stofstykker. Det udvikler barnets evne til at skelne mellem forskellige typer af berøring.

8. Massagelege

Giv barnet en let massage på ryggen med hænder, bolde eller fjer. Det styrker barnets følesans og skaber tryghed og nærhed. Du kan også lade barnet give dig massage som en del af legen. 
I kan også lave pizza på ryggen af hinanden. Her skal "dejen" først æltes, så rulles ud og herefter skal der fyld på. Legen giver mulighed for at lave mange forskellige typer tryk. Til sidst skal pizzaen selvfølgelig spises. 

9. Sansekasser

Lav små kasser med forskellige materialer som ris, bønner, små kugler eller perler. Lad barnet dykke hænderne ned og beskrive, hvordan det føles. Det er en sjov måde at introducere nye materialer og sanseindtryk på.
I bogen "sanselege", kan du finde masser af inspiration og opskrifter til hvad du kan putte i sådan en sansekasse. 

10. Klatre og balancere

Lad barnet klatre på klatrestativer, balancebom eller små bakker. Følesansen arbejder sammen med den proprioceptive sans, og aktiviteter, hvor barnet mærker underlaget med hænder og fødder, er med til at styrke begge sanser. Læs mere om sanser og bevægelse her.

Gode råd til at styrke følesansen

  • Giv barnet tid og plads til at udforske materialer i eget tempo.
  • Brug beskrivelser som "blød", "kold", "ru" og "glat" for at udvide barnets ordforråd.
  • Introducer både kendte og nye teksturer for at udfordre følesansen.
  • Lav sanselege i trygge omgivelser, hvor barnet føler sig komfortabel.

Følesansen er afgørende for barnets udvikling og forståelse af verden. Ved at tilbyde en bred vifte af sanseoplevelser kan du hjælpe dit barn med at udvikle en stærk og nuanceret følesans. Prøv nogle af de nævnte aktiviteter og se, hvordan dit barn reagerer og lærer gennem leg.

Vil du have flere idéer til at stimulere sanserne? Så se den store sanse-pakke, der indeholder mange timers aktiviteter til leg, læring og krea med sanserne. 

Tilbage til blog

Farverige Dage er en kreativ blog fyldt med kreative idéer for børn

På den kreative blog fra Farverige Dage kan du finde et stort udvalg af kreative idéer til børn. Du inspiration til timevis af leg, læring og hygge for hele familien. Uanset om du leder efter den bedste opskrift på trylledej, sjove sanselege eller idéer til lege med modellervoks, så har vi masser af idéer til dig. Kreative aktiviteter giver anledning til masser af hyggelige, nærværende og lærerige stunder med børn - uanset om du er pædagog, forældre, lærer eller bedsteforældre.

Kreativ leg er vigtigt for børnenes udvikling

Kreativ leg er afgørende for børns udvikling. Børn der leger kreativt, udvikler de deres finmotorik, fantasi og kompetencer indenfor problemløsning. Som en bonus styrker kreative aktiviteter også børns evne til at fordybe sig og koncentrere sig. Den kreative blog her hos Farverige dage er fyldt med sjove og kreative aktiviteter for børn, der gør læring sjovt og engagerende. Når børn er kreative, lærer de at tænke i nye baner, og de får mulighed for at udtrykke sig selv. Mange børn har glæde af at bruge kreativiteten som en form for mindfulness. Forskning viser, at børn, der får lov til at være kreative, ofte udvikler bedre sociale og kognitive færdigheder.

Kreative idéer til børn i alle aldre

Her får du et udvalg af kreative idéer til børn i forskellige aldersgrupper. Aktiviteterne kan tilpasses efter børnenes evner og interesser. Ved at tilbyde et bredt udvalg af aktiviteter sikrer du, at der altid er noget nyt og spændende at prøve.

1. Sanselege for de mindste (2-4 år)

Sanselege er perfekte til små børn, da de stimulerer sanserne og styrker deres udvikling. Her er et par sjove forslag:

Hjemmelavet modellervoks – Lav din egen modellervoks med kun få ingredienser. Dette er en fantastisk aktivitet, da børnene både kan røre, dufte og forme deres egne kreationer. Find opskriften lige her.

Farverig risbakke – Farv ris med frugtfarve, og lad barnet mærke og lege med det. Dette er ikke kun en sjov aktivitet, men også en god måde at introducere tekstur og farver på. Så hvordan du farver ris her.

Legesand – Lav dit eget legesand / Kinetisk sand. Se her hvordan du gør.

Pilfingervæg - Til de helt små (fra 6 måneder), kan du lave din egen pilfingervæg / pilfingerbræt. Se hvordan du kan lave et her.

2. Kreative projekter til børn (4-6 år)

Når børn bliver lidt ældre, kan de begynde at eksperimentere med flere kreative aktiviteter. Prøv disse sjove projekter:

Trylledej – En klassisk opskrift på trylledej, som kan bruges til at lave figurer og små skulpturer. Børnene kan bage figurerne og male dem efterfølgende. Opskriften finder du her.

Hjemmelavet dukketeater – Se hvordan du kan lave dit eget dukketeater af en papkasse.

Male med naturmaterialer – Saml mælkebøtter og lad børnene lave deres helt egen maling af mælkerbøtter. Dette giver også børnene en mulighed for at udforske naturen. Se her hvor nemt du kan lave din egen mælkebøttemaling.

3. DIY og krea for de store (6-8 år)

Børn i denne alder elsker at lave projekter, hvor de kan udfolde deres fantasi:

Skattekiste – Lav din egen skattekiste til sørøverlege og guldgravning i sandkassen. Se her hvordan du laver din egen skattekiste.

Pressede blomster – Det er hyggeligt at presse sine egne blomster. Har du ikke en blomsterpresser, kan du finde én her.
Når blomsterne er pressede, kan du se hvordan du kan bruge dine pressede blomster her.

Kreative opskrifter for hele familien

En kreativ blog ville ikke være komplet uden sjove opskrifter på aktiviteter, man kan lave derhjemme. Her er nogle af vores mest populære opskrifter:

Hjemmelavet trylledej

Trylledej - eller saltdej, som det kaldes nogen steder - er et fantastisk sjovt materiale. I kan bruge det til at lave alverdens ting; håndaftryk af børnene, ophæng til jul og og påske, små perler og alt muligt andet.

Du finder en nem opskrift på trylledej lige her.

Lav din egen modellervoks

De fleste børn elsker at lege med modellervoks. Det kan blive til alverdens sjove ting og det kræver ingen særlige forudsætninger at være med til legen. Du kan heldigvis lave din egen modellervoks - og det er både nemt og billigt. Opskriften på modellervoks finder du lige her.

Kreative aktiviteter for børn til højtider og årstider.

Leder du efter kreative idéer til børn til højtider og festlige begivenheder? Her er nogle forslag:

Efterår: Efteråret indbyder til masser af indendørs kreative stunder med børnene. Her finder du forslag til efterårsaktiviteter med børn.

Fastelavn: Lav dine egne fastelavns-klip og sjove fastelavnsmasker. Dette er en oplagt mulighed for at involvere børnene i traditioner og kreativitet. Find kreative idéer til fastelavn lige her.

Påske: Lav nuttede små påskekyllinger eller sjove sanselege med påsketema. Du finder en masse forskellige kreative idéer til påske her.

Jul: Lav julepynt af saltdej eller besøg siden her for at finde masser af julekrea og juleopgaver til børn.

Få flere kreative idéer til børn

Hvis du elsker at finde nye kreative idéer til børn, så følg med her på bloggen! Vi opdaterer løbende med nye aktiviteter, DIY-projekter og sjove opskrifter, som du kan lave sammen med dine børn.

Farverige Dage er mere end bare en kreativ blog

Hos Farverige Dage elsker vi at være kreative og finde på sjove aktiviteter med børnene. Så udover vores kreative blog, finder du også kreakasser til børn, sjove opgaver til børn og kreabøger, f.eks. serien "leg, læring og krea".